Celem szkolenia jest zaprezentowanie uczestnikom wymagań, które należy spełnić aby wdrożyć system HACCP. W sposób szczegółowy na szkoleniu zostaną omówione wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych, Dobrych Praktyk Higienicznych oraz rodzaje zagrożeń jakie mogą występować w firmach związanych z produktami żywnościowymi.
    Szkolenie adresowane jest do:
  • pracowników i kierowników kontroli jakości zakładów sektora spożywczego
  • przewodniczących zespołu HACCP
  • członków zespołów HACCP
  • przyszłych audytorów wewnętrznych
  • osób zainteresowanych tematyką szkolenia
Program szkolenia:
    1. Wprowadzenie do tematyki bezpieczeństwa żywności
  • co to jest system HACCP
  • cele systemu HACCP
  • podstawowe pojęcia
  • aktualne wymagania prawne
  • 7 zasad systemu HACCP według normy ISO 22000
    2. Rodzaje zagrożeń oraz ich źródła
  • zanieczyszczenia chemiczne
  • zanieczyszczenia fizyczne
  • zanieczyszczenia mikrobiologiczne
    3. Zasady GHP
  • infrastruktura zakładu, lokalizacja i otocznie
  • funkcjonalny układ zakładu
  • maszyny i urządzenia
  • procesy mycia i dezynfekcji
  • zaopatrzenie zakładu w wodę
  • kontrola odpadów stałych i ścieków
  • zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
  • wymagania zdrowotne i higiena personelu
  • szkolenie personelu
    4. Zasady GMP
  • dostawy
  • proces magazynowania, postępowanie z surowcami, półproduktami i produktami
  • obróbka wstępna
  • obróbka zasadnicza
  • transport (wewnętrzny i zewnętrzny)
    5. Zasady znakowania żywności
    6. Korzyści z wdrożenia systemu HACCP
    7. Ćwiczenia
Uczestnictwo w szkoleniu potwierdzone jest wydaniem imiennego certyfikatu.

KONTAKT

CENTRUM BHP AMBIT s.c.

34-100 Wadowice
Plac Bohaterów Getta 17

tel.: +48 502 125 468

e-mail: biuro@ambit-bhp.pl
Strona główna | Szkolenia | Uprawnienia SEP | Nadzór | Pierwsza pomoc | Ryzyko zawodowe | Centrum zaopatrzenia bhp | Pomiary | HACCP | Ochrona przeciwpożarowa | Programming by JUBIT