Celem szkolenia jest zapoznanie jego uczestników z podstawowymi zasadami opracowywania dokumentacji systemowej HACCP, z jej strukturą oraz zasadami zapewniającymi jej odpowiednie nadzorowanie.
Szkolenie skierowane do:
- osób, które chcą poznać zasady tworzenia i nadzorowania dokumentacji systemu HACCP (Księga HACCP), instrukcji Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych
Program szkolenia:
1. Omówienie struktury dokumentacji
- Dokumentacja podstawowa - zasady systemu HACCP
- analiza zagrożeń
- wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli
- monitorowanie CCP i działania korygujące
- dokumenty związane
- weryfikacja skuteczności działania systemu
- Dokumentacja uzupełniająca
2. Dokumentowanie systemu HACCP
- Ogólne dokumenty systemowe
- księga HACCP
- Dobre Praktyki Produkcyjne
- Dobre Praktyki Higieniczne
- Plan HACCP
- opis produktu
- wyznaczanie krytycznych punktów kontroli
- monitorowanie CCP i działania korygujące
- weryfikacja systemu
- schemat blokowy procesu
- Dokumenty wykonawcze – procedury, instrukcje
- Zapisy – pomiary, testy, działania realizowane w krytycznych punktach procesów
3. Wymagania dotyczące dokumentacji wg normy ISO 22000
- Zasady nadzoru nad dokumentacją
- Praktyczne zasady tworzenia dokumentacji:
- opracowanie dokumentu
- zarządzanie dokumentami, dystrybucja
- aktualizacja/zmiana dokumentów
- określenie systemu weryfikacji aktualności dokumentów wewnętrznych
- nadzór nad dokumentami nieaktualnymi
- nadzór nad dokumentami zewnętrznymi
- określenie systemu weryfikacji aktualności dokumentów zewnętrznych.
Uczestnictwo w szkoleniu potwierdzone jest wydaniem imiennego certyfikatu.