Celem szkolenia jest zaprezentowanie uczestnikom wymagań, które należy spełnić aby wdrożyć system HACCP. W sposób szczegółowy na szkoleniu zostaną omówione wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych, Dobrych Praktyk Higienicznych oraz rodzaje zagrożeń jakie mogą występować w firmach związanych z produktami żywnościowymi.Szkolenie adresowane jest do:
- pracowników i kierowników kontroli jakości zakładów sektora spożywczego
- przewodniczących zespołu HACCP
- członków zespołów HACCP
- przyszłych audytorów wewnętrznych
- osób zainteresowanych tematyką szkolenia
Program szkolenia:
1. Wprowadzenie do tematyki bezpieczeństwa żywności
- co to jest system HACCP
- cele systemu HACCP
- podstawowe pojęcia
- aktualne wymagania prawne
- 7 zasad systemu HACCP według normy ISO 22000
2. Rodzaje zagrożeń oraz ich źródła
- zanieczyszczenia chemiczne
- zanieczyszczenia fizyczne
- zanieczyszczenia mikrobiologiczne
3. Zasady GHP
- infrastruktura zakładu, lokalizacja i otocznie
- funkcjonalny układ zakładu
- maszyny i urządzenia
- procesy mycia i dezynfekcji
- zaopatrzenie zakładu w wodę
- kontrola odpadów stałych i ścieków
- zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
- wymagania zdrowotne i higiena personelu
- szkolenie personelu
4. Zasady GMP
- dostawy
- proces magazynowania, postępowanie z surowcami, półproduktami i produktami
- obróbka wstępna
- obróbka zasadnicza
- transport (wewnętrzny i zewnętrzny)