Celem szkolenia jest zaprezentowanie uczestnikom wymagań, które należy spełnić aby wdrożyć system HACCP. W sposób szczegółowy na szkoleniu zostaną omówione wymagania Dobrych Praktyk Produkcyjnych, Dobrych Praktyk Higienicznych oraz rodzaje zagrożeń jakie mogą występować w firmach związanych z produktami żywnościowymi.Szkolenie adresowane jest do:

  • pracowników i kierowników kontroli jakości zakładów sektora spożywczego
  • przewodniczących zespołu HACCP
  • członków zespołów HACCP
  • przyszłych audytorów wewnętrznych
  • osób zainteresowanych tematyką szkolenia

Program szkolenia:

1. Wprowadzenie do tematyki bezpieczeństwa żywności

  • co to jest system HACCP
  • cele systemu HACCP
  • podstawowe pojęcia
  • aktualne wymagania prawne
  • 7 zasad systemu HACCP według normy ISO 22000

2. Rodzaje zagrożeń oraz ich źródła

  • zanieczyszczenia chemiczne
  • zanieczyszczenia fizyczne
  • zanieczyszczenia mikrobiologiczne

3. Zasady GHP

  • infrastruktura zakładu, lokalizacja i otocznie
  • funkcjonalny układ zakładu
  • maszyny i urządzenia
  • procesy mycia i dezynfekcji
  • zaopatrzenie zakładu w wodę
  • kontrola odpadów stałych i ścieków
  • zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie
  • wymagania zdrowotne i higiena personelu
  • szkolenie personelu

4. Zasady GMP

  • dostawy
  • proces magazynowania, postępowanie z surowcami, półproduktami i produktami
  • obróbka wstępna
  • obróbka zasadnicza
  • transport (wewnętrzny i zewnętrzny)

5. Zasady znakowania żywności

6. Korzyści z wdrożenia systemu HACCP

7. Ćwiczenia

Uczestnictwo w szkoleniu potwierdzone jest wydaniem imiennego certyfikatu.